Gouden Munten Kopen

Gouden munten kopen is om meerdere redenen interessant. Het is namelijk een aankoop die zowel kan worden gedaan door beleggers als door verzamelaars. Zoals we ons voor kunnen stellen zijn er natuurlijk verzamelaars die de gouden munten graag tot onderdeel van hun collectie maken. Mensen die om deze reden gouden munten kopen doen het vaak echter niet per se om de waarde hiervan, zoals de beleggers. Zij kunnen zich echter tot een aantal gouden munten wenden om er geld mee te gaan verdienen en er op die manier uiteindelijk zelf een stuk beter van te worden. Mensen die gouden munten kopen kunnen er namelijk sowieso op rekenen dat hun kapitaal z’n waarde zal kunnen behouden en hebben gezien de stijging van de huidige goud koers daarnaast alle reden om te rekenen op een aantrekkelijk rendement waar ze betrekkelijk weinig voor hoeven te doen. Wanneer we de gouden munten eenmaal hebben aangekocht is het eigenlijk een kwestie van afwachten wat er gaat gebeuren.

Zoals gezegd zijn er veel mensen die gouden munten kopen omwille van een verzameling. Dit zijn de verzamelaars en over het algemeen richten zij zich natuurlijk niet alleen op de gouden munten. Doorgaans richten de verzamelaars zich op een groot aantal verschillende munten, maar maken de gouden exemplaren hier simpelweg deel van uit. Uiteraard zijn er aan de andere kant ook verzamelaars die het speciaal voor de gouden munten doen en op die manier ook nog eens een leuk kapitaal bij elkaar willen verzamelen. Mensen die gouden munten kopen doen dit om heel verschillende redenen en door goed te kijken naar wat ze er mee bereiken kunnen we aan de hand van deze motieven zien waarom ze dit doen. Zo zijn de gouden munten allereerst natuurlijk prachtig om te zien. Mensen die gouden munten kopen halen stuk voor stuk geweldige exemplaren in huis die er voor kunnen zorgen dat de collectie niet alleen verder wordt uitgebreid, maar dat deze ook nog eens extra glans en uitstraling zal krijgen.

Verzamelaars die gouden munten kopen richten zich over het algemeen uiteraard op een aantal bekende munten. Tot de munten behoren bijvoorbeeld de Canadese Maple Leaf en de Zuid-Afrikaanse Krugerrand. Dit zijn wereldwijd zeer bekende munten die precies een troy ounce goud bevatten. Wanneer verzamelaars gouden munten kopen en ze dit doen vanwege de afbeelding erop of de uitstraling in z’n algemeenheid richten ze zich uiteraard veel minder op de waarde van het goud. Mensen die gouden munten kopen kunnen er om die reden dan ook voor kiezen om eventueel munten te kiezen die minder goud bevatten, maar wel praktisch dezelfde uitstraling hebben. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een 1/4 troy ounce gouden munt of zelfs een 1/10 troy ounce gouden munt te kopen. In dat geval krijgt men dezelfde soort munt in handen, maar is er simpelweg minder goud in verwerkt. Mensen die gouden munten kopen om ze te verzamelen hoeven zo minder diep in de buidel te tasten wanneer ze een nieuw exemplaar aan hun collectie toe willen voegen. Het is daarmee niet nodig om eerst gedurende een lange tijd te sparen voordat men een bepaalde munt aan de collectie toe kan voegen, wat het zeker voor de beginnende spaarders natuurlijk een stuk leuker maakt.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die gouden munten kopen om er mee te investeren. De overheid heeft bepaald dat ook de gouden munten uitstekend geschikt zijn als investering. Dit lijkt misschien een wat zinloze boodschap, maar het betekent wel dat men het goud btw vrij kan kopen. Het is dus niet nodig om 19% btw over de waarde van de gouden munten te betalen. Gouden munten kopen is op die manier relatief voordelig, bijvoorbeeld wanneer we kijken naar het kopen van verschillende zilveren munten. Er bestaan van dat edelmetaal wel een aantal exemplaren die vrij zijn van btw, maar over het algemeen is de regeling daarvoor een stuk minder uitgebreid en daarmee minder aantrekkelijk. Wanneer men wil investeren in een edelmetaal is het over het algemeen daardoor nog altijd aantrekkelijker om voor het goud te kiezen. Mensen die gouden munten kopen maken namelijk automatisch gebruik van de gunstige regeling en kunnen op die manier direct een leuk netto rendement gaan maken. Wanneer eerst de btw terug verdiend moet worden is het namelijk een hele klus om op de relatief korte termijn een leuke winst te maken. Nu zijn de meeste mensen die gouden munten kopen niet direct van plan op korte termijn winst te maken en de munten weer te verkopen, maar uiteindelijk zal de winst vanwege de vrijstelling voor de btw natuurlijk ook gewoon hoger uitvallen, iets waar veel mensen natuurlijk wel weer heel tevreden mee zullen zijn.

Daarnaast is gouden munten kopen heel interessant vanwege het feit dat ze er in verschillende soorten, maten en gewichten zijn, waaronder de troy ounce. Met name deze laatste maat is populair bij een groot aantal mensen dat aan de hand van gouden munten in dit edelmetaal wil beleggen. Het voordeel is namelijk dat er op die manier heel gemakkelijk met het goud gerekend kan worden en dat men daardoor precies weet hoeveel kapitaal men eigenlijk bezit zonder dat het nodig is om allerlei ingewikkelde berekeningen uit te (laten) voeren. De goud koers wordt namelijk uitgedrukt in dollars of euro’s per troy ounce. Dit betekent dat mensen die gouden munten kopen met exact dit gewicht het aantal munten dat ze bezitten gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen met de goud koers zoals die op dat moment bekend is. Op die manier kunnen mensen die deze gouden munten kopen heel gemakkelijk berekenen wat de waarde van hun kapitaal op dat moment is. Door dit daarna met een bepaalde regelmaat te doen kan men bovendien heel eenvoudig zien of het kapitaal toe is genomen of dat het bijvoorbeeld stabiel is gebleven. Mensen die gouden munten kopen rekenen over het algemeen vooral op deze stabiliteit, maar de laatste jaren zijn er ook aanzienlijke winsten gemaakt met het goud.