Goudkoers

De goudkoers is uiteraard van groot belang voor iedereen die in het goud investeert. Of men nu deelneemt aan een goud spaarplan, zelf fysiek goud aankoopt of bijvoorbeeld aandelen heeft in een van de producerende bedrijven; eigenlijk iedereen is gebaat bij een stijgende goudkoers. Uiteraard betekent dit namelijk dat de waarde van het goud toe zal nemen en dat er bij een eventuele verkoop van het edelmetaal op die manier kan worden verdiend aan deze stijging. Binnen de goudkoers is met name de historie van belang. Daarnaast is het interessant om eens te kijken naar de manier waarop deze eigenlijk wordt uitgedrukt en de verschillende factoren die hierop van invloed zijn. Tenslotte is het verstandig om eens te kijken naar de verwachtingen van een aantal deskundigen met betrekking tot de goudkoers.

De historie van de goudkoers gaat eigenlijk heel erg ver terug. Het goud is al beschikbaar zolang als dat we op deze aarde rondlopen. Uiteraard had men vroeger de beschikking over minder professionele materialen om het uit de grond te halen, maar er waren we degelijk mogelijkheden en de oudste rijken en koningen wisten zich daarom dan ook al te omringen met goud. Op dat moment was er nog niet echt een goudkoers, maar het was de meeste mensen wel meer dan duidelijk dat dit edelmetaal een grote waarde kende en dat het daarom heel interessant was om er zoveel mogelijk van te verzamelen. Mensen gingen bijvoorbeeld betalen met goud en zorgden er daarmee onbewust voor dat de goudkoers op begon te lopen. Het goud is vervolgens honderden jaren zeer stabiel gebleken wanneer we kijken naar de waarde. Het voordeel van goud is namelijk dat er niet zomaar een land kan beslissen dat er ineens een hoop meer van ‘gedrukt’ dient te worden. Hierdoor krijgt bijvoorbeeld inflatie geen kans en blijft de waarde van het edelmetaal netjes behouden. De waarde is stabiel gebleven tot een aantal tientallen jaren terug. Vanaf dat moment is de goudkoers namelijk sterk gaan stijgen en werd het dus heel interessant om het aan te kopen. De laatste jaren is de stijging alleen maar toegenomen, waardoor steeds meer mensen geïnteresseerd zijn geraakt in het kopen van goud en het als het ware een gemiste kans is wanneer we hier niet aan mee zouden doen.

De goudkoers wordt uitgedrukt in dollars of euro’s per troy ounce. Dit klinkt voor ons misschien wat onduidelijk, maar het troy ounce is een maat van gewicht in Amerika, net zoals we hier het ‘pond’ en het ‘ons’ kennen. Een troy ounce weegt ongeveer 31 gram en kent daarmee dan ook geen Nederlands equivalent. Het mooie is wel dat we goud kunnen kopen tegen de wereldwijd bekende goudkoers door te kiezen voor een aantal gouden munten die precies dit gewicht kennen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de Maple Leaf, de Krugerrand en de Eagle. Dit zijn munten die onder andere in het gewicht van een troy ounce worden geslagen. Deze munten maken het heel makkelijk om aan de hand van de goudkoers te bepalen welke waarde het kapitaal aan goud op dat moment bedraagt. Waar anderen de noodzaak hebben om een berekening uit te voeren kunnen bezitters van deze gouden munten de goudkoers namelijk gewoon vermenigvuldigen met het aantal munten dat ze bezitten. Op die manier komen ze heel gemakkelijk tot de totale waarde en weten ze, ook wanneer de goudkoers weer stijgt of daalt, precies wat ze bezitten zonder dat er allerlei ingewikkelde berekeningen nodig zijn om van alles om te rekenen.

Er zijn natuurlijk een aantal factoren van invloed op de goudkoers. Het gaat hierbij onder andere om de onrust op de financiële markten. De goudkoers werkt in principe namelijk precies andersom als de rest van de markt. In technische termen heet dit een negatieve bèta, maar aangezien men over het algemeen niet voldoende markttechnisch onderlegd is om hier wijs uit te worden kan het op een meer eenvoudige manier worden uitgelegd. De goudkoers werkt precies andersom en zal daarom stijgen wanneer de markt daalt. De meeste aandelen maken gewoon deel uit van de ‘markt’ en bewegen op die manier op min of meer dezelfde manier mee. Natuurlijk zijn er aandelen die een stuk harder omhoog gaan, maar ook weer harder omlaag gaan, maar ze bewegen over het algemeen in dezelfde richting. Zo zijn er ook aandelen die minder sterk fluctueren dan de markt en is er uiteindelijk bijvoorbeeld het goud dat totaal de andere kant op beweegt. Dit komt door het feit dat men z’n heil zoekt in de goudkoers wanneer de markt het af laat weten en het hier te onrustig wordt. Wanneer de beleggers hun vertrouwen in de markt verliezen zoeken ze naar alternatieven die zekerheid bieden. De goudkoers is een van deze alternatieven, waardoor deze het extra goed doet wanneer het juist slecht gaat op de rest van de markt. Wanneer we te maken hebben met bijvoorbeeld een economische achteruitgang zien we daarom dat de goudkoers direct begint te stijgen en het daarmee heel interessant wordt om goud aan te kopen. Zeker nu een groot aantal landen in de financiële problemen zit is dit het geval en doen we er dus goed aan om goud aan te gaan kopen.

De verwachting voor de goudkoers is van veel deskundigen dan ook uiterst positief. Een groot aantal landen zal bijvoorbeeld de tekorten weg moeten werken en het zou daarom zomaar kunnen dat de inflatie sterk oploopt. De onrust op de financiële markten neemt op die manier alleen maar toe en dat is goed nieuws voor de goudkoers. Deze zal verder op gaan lopen en iedereen die over goud beschikt zal op die manier gemakkelijk een leuk rendement maken, zonder dat hij of zij hier veel voor hoeft te doen. Pas wanneer de verschillende financiële markten weer tot rust komen zal de goudkoers stabiliseren, iets wat gelukkig voor de beleggers nog lang niet in zicht lijkt.